5 κλασικές ταινίες που θα βοηθήσουν το έφηβο παιδί σου να κατανοήσει τη ζωή


Categories :

Στο σημερινό γρήγορο και γεμάτο υποχρεώσεις κόσμο, το σινεμά και η παρακολούθηση ταινιών έχουν συνδυαστεί μόνο με τη διασκέδαση και την χαλάρωση των θεατών. Κι όμως  δεν είναι μόνο αυτό που μπορούν να προσφέρουν.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου “Positive Psychology at the Movies” (Θετική Ψυχολογία στον κινηματογράφο), Ryan M. Niemiec και Danny Wedding, οι ταινίες έχουν δυνατότητες να είναι πολλά περισσότερα από έναν απλό τρόπο διασκέδασης. Μπορούν, στην κυριολεξία, να διαμορφώσουν τη ζωή των έφηβων ανθρώπων.

Οι δύο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη υπόσταση των πρωταγωνιστών στις ταινίες φαίνεται πίσω από το σενάριο, παρέχοντας έτσι ένα βαθύ ψυχολογικό πεδίο μάθησης. Οι έφηβοι αναγνωρίζουν βασικές ανθρώπινες ικανότητες στους ήρωες των ταινιών, αντιλαμβάνονται πιο εύκολα και τις δικές τους δυνάμεις και το πώς να λειτουργούν μέσα στις κάθε είδους σχέσεις.

Η παρακολούθηση ταινιών με τον έφηβο ή την έφηβή μπορεί να γίνει μια σημαντική πρακτική ανάπτυξης και μάθησης, ειδικά όταν οι γονείς συζητούν με το παιδί τους το περιεχόμενο των όσων βλέπουν.

Οι συζητήσεις που προκύπτουν από τις ταινίες δεν βοηθούν μόνο τα παιδιά, αλλά και τους γονείς. Είναι μια ευκαιρία για εκείνους να μοιραστούν με τα παιδιά τους εμπειρίες και ιστορίες παρόμοιες με εκείνες των πρωταγωνιστών και να ακούσουν την άποψη των παιδιών τους.

Τα μέλη των οικογενειών έρχονται πιο κοντά με αυτόν τον τρόπο, γνωρίζονται καλύτερα και νιώθουν περισσότερη εμπιστοσύνη το ένα για το άλλο.

Οι πρωταγωνιστές των παρακάτω ταινιών χαρακτηρίζονται για την περιέργεια, την κοινωνικότητα, τη δημιουργικότητα, την ακεραιότητα, την ενσυναίσθηση, το αίσθημα συμπόνιας και της ανθεκτικότητας. Δείτε τις με τα έφηβα παιδιά σας και συζητήστε ως οικογένεια όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν….

«Ο Κύκλος των χαμένων ποιητών», 1989

Πώς η ακεραιότητα του Ίθαν Χοκ αλλάζει μέσα στην ταινία και πώς επηρεάζει εκείνον και τη σχέση του με τους συμμαθητές του;

«Η ζωή είναι ωραία», 1997

Ο πρωταγωνιστής είναι ένας άνθρωπος πολύ δυνατός. Συζητήστε τι ενέπνεε κάθε φορά τη δημιουργικότητά του και πώς κατάφερνε να την εκφράσει. Σχετίζονταν ή όχι οι αρχές του με την κατάσταση την οποία ζούσε;

«Ανακαλύπτοντας τον Φορεστερ», 2000

Πώς αντιλήφθηκε το παιδί σας τη σχέση που ανέπτυξε ο πρωταγωνιστής με τον μαθητή του Λυκείου; Τι έμαθε ο ένας από τον άλλο; Πώς επηρέασε η κοινωνική αυτή επαφή την ακεραιότητά τους;

«Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων», 2010

Μέσα από την πιο πρόσφατη εκδοχή του κλασικού παραμυθιού «Η Αλίκη στην χώρα των Θαυμάτων» συζητήστε πώς η μοίρα της 19χρονης πρωταγωνίστριας διαμορφώθηκε από την περιέργεια της. Πώς επηρεάστηκε η δημιουργικότητα και η ενσυναίσθησή της;

«Η Θεωρία των πάντων», 2014

Η ζωή ενός εκ των μεγαλυτέρων μυαλών που πέρασε από τον κόσμο μας. Τα θέματα που θα μπορούσατε να σχολιάσετε με αφορμή αυτή την ταινία είναι πάρα πολλά. Οι θεωρίες του Στίβεν Χόκινγκ για τη ζωή, την επιστήμη, την ανθρωπότητα, τις σχέσεις θα αποτελέσουν ένα έναυσμα για πολλές συζητήσεις με τα παιδιά σας. Το ίδιο και η σχέση του με τη γυναίκα, η οποία τον στήριξε σε όλα τα πρώτα δύσκολα χρόνια προκειμένου εκείνος να συνεχίσει να ψάχνει την μια και μοναδική αιτιολογική εξίσωση για το Σύμπαν και το Χρόνο.

_______________________

   Πηγή: psychologytoday.com , infokids.gr