Γιατί συχνά αισθανόμαστε ότι δεν αξίζουμε;


Categories :

Αν ταλαιπωρείστε από το αίσθημα ότι δεν αξίζετε την επιτυχία, διαβάστε τι έχει να πει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα συμβουλευτικής.

— Γιατί συχνά συμβαίνει να μην πιστεύουμε αρκετά στον εαυτό μας;

Πολύ πιθανώς πρόκειται για το σύνδρομο του απατεώνα. Παρ’ ότι κάποιος έχει τις ικανότητες, νομίζει ότι δεν αξίζει αυτό που έχει πετύχει και ότι κάποια στιγμή θα τον ανακαλύψουν. Οι «απατεώνες» συνήθως επιτυγχάνουν στη ζωή τους, ωστόσο πιστεύουν ότι με κάποιον τρόπο προσποιούνται και μοιάζει σαν να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί, με κίνδυνο να αποκαλυφθεί η απάτη τους. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους είναι ότι δεν νιώθουν άνετα με την αναγνώριση και την επιβράβευση που λαμβάνουν.

— Πώς μπορούμε να σταματήσουμε να αισθανόμαστε σαν απατεώνες;

Αναγνωρίστε όσα έχετε κάνει ως δικά σας επιτεύγματα, ακόμα κι αν σας βοήθησαν οι άλλοι ή μπορεί να είχατε και λίγη τύχη, όπως θεωρείτε. Και πάλι δικές σας είναι οι επιτυχίες, εσείς τις πετύχατε και πρέπει να είστε περήφανοι γι’ αυτές.

Προσπαθήστε να σκεφτείτε διαφορετικά, περισσότερο θετικά για τον εαυτό σας, και μην ψάχνετε συνέχεια αποδείξεις για το αν αξίζετε.

Είναι σαν να ψάχνετε συνέχεια έναν λόγο για να ενισχύσετε την απάτη που φοβάστε ότι δημιουργήσατε για τον εαυτό σας. Ασχοληθείτε με άλλες σκέψεις που θα σας κάνουν περισσότερο ικανούς και χαρούμενους.

Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Κάντε το καλύτερο που μπορείτε και μάθετε να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας, χωρίς να φοβάστε μήπως σας απορρίψουν.

Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας ως κάτι φυσιολογικό. Αποδεχτείτε ότι όλοι οι άνθρωποι, άσχετα με το πόσο επιτυχημένοι είναι, βιώνουν την ίδια αμφιβολία μ’ εσάς. Δεν υπάρχει κάτι παράξενο σε αυτό.

Προσπαθήστε, όμως, να μην αφήνετε χώρο στις σκέψεις που σας ακολουθούν, γιατί θα χάσετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τι είναι συναίσθημα (νιώθω) και τι γεγονός (κάνω). Ακόμα κι όταν κάνετε λάθη ή έχετε αποτυχίες, δείτε τα όχι ως μία ακόμα επιβεβαίωση της «απάτης» σας αλλά ως μια ευκαιρία αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης.