5 συνήθειες που «σκοτώνουν» τον γάμο μας!


Categories :

Πέντε νέες επιστημονικές έρευνες μας αποκαλύπτουν τις 5 συνήθειες που «σκοτώνουν» τον γάμο μας

1. Τρώμε ανθυγιεινά  

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ohio, υποστηρίζουν πως οι τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να κάνουν κακό εκτός από την υγεία και.. στην σχέση μας. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης , ζητήθηκε από ζευγάρια να καταναλώσουν δύο ειδών γεύματα. Ο ένας από τους δύο συντρόφους έφαγε ένα πολύ λιπαρό και «βαρύ», ενώ ο άλλος ένα πολύ ελαφρύ και υγιεινό γεύμα. Στην συνέχεια τους ζητήθηκε να συζητήσουν μεταξύ τους «ευαίσθητα» θέματα, όπως τα χρήματα, οι δουλειές του σπιτιού και ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά. Στη συνέχεια, τους έγιναν αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι τα λιπαρά φαγητά κάνουν τους ανθρώπους να στρεσάρονται περισσότερο και να γίνονται πιο επιρρεπείς στους συζυγικούς καβγάδες.

2. Δεν γελάμε 
Οι γυναίκες με χαμόγελα «χαμηλής έντασης» στις φωτογραφίες των παιδικών και φοιτητικών τους χρόνων έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν ως ενήλικες, συγκριτικά με τις γυναίκες που στις φωτογραφίες τους έβγαιναν πολύ χαμογελαστές. Ένα μεγάλο, φωτεινό χαμόγελο, λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου DePauw, της Ιντιάνα αντιπροσωπεύει μία υποβόσκουσα θετική τοποθέτηση του ατόμου ως προς το πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο –στοιχείο, αναμφίβολα, ωφέλιμο σε έναν γάμο. Οι γελαστοί άνθρωποι, λένε οι ειδικοί, μπορεί να είναι από αυτούς που αναζητούν και επιδιώκουν τις σταθερές σχέσεις, και, καθώς το χαμόγελο είναι μεταδοτικό, οι σύντροφοί τους μπορεί να γίνουν εξίσου ευτυχισμένοι μαζί τους.

3. Ζούμε στο ενοίκιο 
Αν το σπίτι στο οποίο ζείτε σας ανήκει έχετε περισσότερες πιθανότητες να παραμείνετε μαζί, μας διαβεβαιώνει ομάδα οικονομολόγων του Hunter College, οι οποίοι συνέδεσαν την ιδιοκτησία ακινήτου με την συχνότητα διαζυγίων. Πως εξηγείται αυτό; Όταν η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε ύφεση, οι ιδιοκτήτες τείνουν να μένουν στους γάμους τους, επειδή είναι πιο δύσκολο να πουλήσουν το ακίνητο και φοβούνται μη χάσουν λεφτά. Καθώς, λοιπόν, περιμένουν να ανακάμψει η αγορά, καταλήγουν να τα ξαναβρίσκουν μεταξύ τους. Καλώς ή κακώς, το να μη σας ανήκει το σπίτι αφαιρεί τον παράγοντα «κάτσε-να-δούμε-πώς-θα-πάει» και το κάνει πιο εύκολο και για τους δύο να αποχωρήσουν.

4. Υπερεκτιμάμε την πολυτέλεια 
Σύμφωνα με μελάτη ερευνητών του Brigham Young University, τα ζευγάρια που παραδέχονται πως λατρεύουν το χρήμα και την πολυτέλεια εμφανίζουν 10-15% χαμηλότερη σταθερότητα στον γάμο τους, από τα ζευγάρια που λένε πως το χρήμα δεν έχει μεγάλη σημασία γι’ αυτούς. Τα πρώτα ζευγάρια τσακώνονται πιο συχνά για οικονομικά ζητήματα, ακόμα κι αν είναι ευκατάστατα, και ανταποκρίνονται λιγότερο στις ανάγκες του άλλου. Μάλιστα, ο γάμος ανάμεσα σε δύο υλιστές είναι σε χειρότερη μοίρα, από έναν γάμο στον οποίον μόνο ο ένας από τους δύο είναι μανιακός με τα ψώνια.

5. Συναναστρεφόμαστε τους «λάθος» φίλους  

Το διαζύγιο είναι κάτι συνηθισμένο. Μετρήστε πόσοι φίλοι και γνωστοί σας έχουν χωρίσει. Εσείς, όμως, υποστηρίζετε ότι δεν θα χωρίσετε. Βρίσκεστε, όμως, στην ομάδα υψηλού κινδύνου αν συναναστρέφεστε τακτικά με διαζευγμένους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Brown. Τα άτομα στο κοινωνικό σας δίκτυο -αυτοί με τους οποίους βλέπεστε αρκετά συχνά- μπορούν να επηρεάσουν τις απόψεις σας περί γάμου. Άτομα με χωρισμένους φίλους έχουν 147% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν επίσης. Στατιστικά, όσο περισσότερους διαζευγμένους φίλους και γνωστούς έχετε, τόσο πιο πιθανό είναι να πείτε μια μέρα στον άνδρα σας «ας χωρίσουμε και εμείς».