Οι Σχέσεις των Νέων Σήμερα


Categories :

Αυτή είναι και η στιγμή που πολλοί συνειδητοποιούν πως δεν κάνουν σχέσεις ουσίας αλλά σχέσεις ανάγκης και «εξυπηρέτησης», κάτι που μπορεί να σοκάρει το άτομο και να του/της προκαλέσει αισθήματα απογοήτευσης, θλίψης και θυμού.

Ζούμε στην εποχή των social media (Facebook, Instagram, Twitter) όπου το άτομο δημιουργεί σχέσεις βασισμένες στα likes & share ενώ ξεχνά την ανθρώπινη επαφή και συναίσθημα. Όταν τα πάντα είναι τόσο εύκολα, άμεσα και άφθονα , όταν μπορείς να ερωτευτείς, να κανονίσεις για σεξ και να χωρίσεις με το πάτημα ενός κουμπιού για ποιο λόγο να μπει ένα άτομο στον κόπο να φλερτάρει, να επικοινωνήσει και να επενδύσει συναισθηματικά? Ολοένα και περισσότεροι νέοι «χτίζουν» σχέσεις διαδικτυακά και επικοινωνούν μέσω online applications, στερούμενοι το χάδι, το βλέμμα και το άγγιγμα.

Όταν ανάμεσα σε ένα ζευγάρι μπαίνει όχι ένα τρίτος άνθρωπος αλλά το κινητό, το tablet ή η οθόνη ενός υπολογιστή τότε η συναισθηματική απόσταση μεγαλώνει γιατί χάνεται η επικοινωνία και το άτομο ξεκινά να απομονώνεται και να αναζητά εναλλακτικούς τρόπους εκτόνωσης των αναγκών του/της μακριά από τον/την σύντροφο. Είναι πλέον τόσο δύσκολο να παραμείνεις σε μία σχέση, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ατομικότητα της κοινωνίας έχει δημιουργήσει μία συναισθηματική απληστία όπου το άτομο νιώθει ανικανοποίητο και ζητά συνεχής ανατροφοδότηση, επιβεβαίωση και ικανοποίηση των συναισθηματικών, ερωτικών και υλικών του αναγκών. Είναι όμως ουτοπία να πιστεύουμε πως θα καλυφθούν όλες μας οι επιθυμίες μέσα από μία σχέση, αμελώντας πως η μεγαλύτερη ανάγκη του ανθρώπου μέσα από μία σχέση είναι η αγάπη! Ενίοτε οι άνθρωποι ξεχνάμε τα σημαντικά και εμμένουμε στα πολλά.

Ο κυριότερος λόγος, που ακόμα και σήμερα, πολλές σχέσεις πετυχαίνουν και διατηρούνται στο χρόνο είναι γιατί υπάρχει συναισθηματική επένδυση του ζευγαριού η οποία δεν βασίστηκε στο συμφέρον αλλά στην αμοιβαία ανταλλαγή συναισθημάτων. Οι μακροχρόνιες σχέσεις εμπεριέχουν συμβιβασμό, σεβασμό και εμπιστοσύνη! Το άτομο μέσα από τις δίχως συναίσθημα σχέσεις, εκτονώνει την πρόσκαιρη επιθυμία του νιώθοντας συναισθηματικά ασφαλή, χάνοντας την ευκαιρία να βιώσει τη χαρά και την ευτυχία που χαρίζει το μοίρασμα, η ψυχική επαφή αλλά και το αμοιβαίο ενδιαφέρον. Ας προσπαθήσουμε αυτές τις γιορτές να κλείσουμε τα τηλέφωνα & tablets και να ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής ώστε να ρισκάρουμε να δημιουργήσουμε σχέσεις οι οποίες θα έχουν διάρκεια πολύ παραπάνω από όσο διαρκεί μία μπαταρία ενός κινητού τηλεφώνου.