Το ωραιότερο ερωτικό γράμμα όλων των εποχών
H κορυφαία φωνή της country μουσικής και ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της παγκόσμιας σκηνής, ο αειθαλής και πάντα γοητευτικός Johnny Cash κατάφερε να μείνει στην ιστορία για έναν ακόμα λόγο εκτός από την τεράστια καλλιτεχνική του καριέρα. Την ιδιαίτερη και μοναδική σχέση με τη σύζυγο του, June Carter, με την οποία υπήρξε παντρεμένος από το 1968 μέχρι τον θάνατο της το 2003.
Το ζευγάρι έζησε και δούλεψε μαζί, καθώς η June υπήρξε και η ίδια τραγουδίστρια, ενώ ο σπουδαίος μουσικός που έφυγε κι αυτός από τη ζωή την ίδια χρονιά, μόλις 4 μήνες μετά τον θάνατο της συντρόφου του κάποτε της έγραψε μία βαθιά εξομολογητική, ερωτική επιστολή, με αφορμή τα γενέθλια της, το 1994.
Το συγκεκριμένο γράμμα που είδε τα φώτα της δημοσιότητας μετά τον θάνατο του ζευγαριού και σε μία μεγάλη, παγκόσμια ψηφοφορία που συμμετείχαν ερωτικές επιστολές αντρών από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας κέρδισε με ευκολία την πρώτη θέση.
«Γεράσαμε και συνηθίσαμε ο ένας τον άλλον. Σκεφτόμαστε το ίδιο. Διαβάζουμε ο ένας το μυαλό του άλλου. Ξέρουμε τι θέλει ο άλλος, χωρίς να ρωτήσει. Μερικές φορές, εκνευρίζουμε ο ένας τον άλλον. Και ίσως μερικές φορές, παίρνουμε ο ένας τον άλλον ως δεδομένο.
Αλλά κάθε τόσο, όπως σήμερα, το σκέφτομαι και συνειδητοποιώ, πόσο τυχερός είμαι, που μοιράζομαι τη ζωή μου με τη σπουδαιότερη γυναίκα, που γνώρισα ποτέ. Ακόμη και τώρα, με γοητεύεις και με εμπνέεις. Με επηρεάζεις προς το καλύτερο. Είσαι το αντικείμενο του πόθου μου. Ο απολύτως νούμερο ένα λόγος της ύπαρξής μου. Σε αγαπώ πάρα πολύ.
Χρόνια πολλά πριγκίπισσα…
John»
Μια από τις επιστολές που ψηφίστηκαν επίσης ήταν και αυτή του Μότσαρτ στην αγαπημένη του
Στα τέλη του 1777, ο Μότσαρτ ερωτεύτηκε την Aloysia Weber. Παρά το αρχικό της ενδιαφέρον, η Aloysia τελικά τον απέρριψε.
Στα επόμενα χρόνια, ο Mozart καθιερώθηκε όχι μόνο ως ο καλύτερος πιανίστας στη Βιέννη, αλλά και ως ένας ελπιδοφόρος νέος συνθέτης. Όταν ο πατέρας της οικογένειας πέθανε το 1782, οι Webers άρχισαν να νοικιάζουν το σπίτι τους στους ενοίκους για να τα βγάλουν πέρα. Ο νεαρός Μότσαρτ μετακόμισε και σύντομα ερωτεύτηκε την Constanze – αδελφή της Aloysia.
Στις 4 Αυγούστου 1782, παντρεύτηκαν κι έμειναν μαζί πολύ ερωτευμένοι, μέχρι το θάνατο του Μότσαρτ εννέα χρόνια αργότερα.
Ο Μότσαρτ έγραφε στη Constanze από τη Φρανκφούρτη, όπου είχε πάει αναζητώντας αμειβόμενη απασχόληση για να φτιάξει την την οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση:«Αγαπημένη μικρή γυναίκα της καρδιάς μου!
Αν είχα μόνο μια επιστολή από εσάς, όλα θα ήταν καλά …
Χαίρομαι, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάρω κάτι εδώ, αλλά δεν θα είναι εύκολο, όπως σκέφτεστε εσείς και μερικοί από τους φίλους μας. – Είναι αλήθεια, είμαι γνωστός και σεβαστός εδώ. – Όχι – ας δούμε τι θα συμβεί. – Εν πάση περιπτώσει, προτιμώ να πάρω την ασφαλή οδό, γιατί θα ήθελα να ολοκληρώσω αυτή τη συμφωνία με το Χ … γιατί θα έβγαζα κάποια χρήματα, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσω τίποτα. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνω μετά είναι να δουλεύω, και θα ήμουν πολύ χαρούμενος να το κάνω για τη μικρή μου γυναίκα.»
Περνώντας μερικά πρακτικά ζητήματα που αναφέρει στην επιστολή του, συμπληρώνει:
«Ενθουσιάζομαι σαν παιδί όταν σκέφτομαι πως είμαι μαζί σας πάλι – Αν οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν μέσα στην καρδιά μου, θα ένιωθα σχεδόν ντροπιασμένος. Όλα είναι κρύα για μένα – παγωμένα. – Αν ήσαστε εδώ μαζί μου, ίσως θα έβρισκα τις ευγενικές συμπεριφορές που εισπράττω από τον περίγυρό μου πιο ευχάριστες, – αλλά όλα είναι τόσο άδεια. – Αντίο – αγαπημένη μου – είμαι για πάντα ο Μότσαρτ σας που σας αγαπά με όλη του την ψυχή.»
Αλλά ακόμα πιο όμορφη από την υπογραφή είναι το κομμάτι που έρχεται μετά από αυτό. Ο Μότσαρτ παραβιάζει με τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους τον κανόνα του Lewis Carroll σχετικά με τα υστερόγραφα και γράφει:
«ΥΓ: – Ενώ γράφω την τελευταία σελίδα, δάκρυα έπεσαν στο χαρτί. Αλλά πρέπει να ευθυμίσω.- Στέλνω έναν τεράστιο αριθμό φιλιών – Βλέπω ένα πλήθος από αυτά – Χα! Χα! … Μόλις έπιασα τρία – Είναι νόστιμα … Σας φιλάω εκατομμύρια φορές.»